Vakantieparken Schotland

Schotland, het noordelijke deel van het eiland waarop Wales en ook Engeland liggen, ligt in Noordwest Europa, het heeft een oppervlakte van van ruim 77.000 vierkante kilometer en telt ruim 5.000.000 inwoners. Het land maakt deel uit van het Verenigd Koninkrijk (United Kingdom), dat bestaat uit Schotland, Wales en Engeland en wordt geregeerd door Queen Elizabeth II. De voertalen zijn Schots en Engels, de munteenheid is het Pond Sterling. De hoofdstad van Schotland is de mooie en oude stad Edinburgh, een andere grote bekende stad is het aan de rivier de Dee gelegen Glascow. Schotland grenst in het zuiden aan Engeland, in het Oosten aan de Noordzee en in het Noorden en Westen aan de Atlantische Oceaan. Tot het land behoren tevens talrijke eilanden, de meeste zijn onbewoond en liggen voornamelijk voor de noordelijke en westelijke kust. Bekende eilandgroepen zijn onder andere de Shetland Eilanden, de Orkney Eilanden en de Binnen- en Buiten Hebriden, ze zijn allen deels bewoond en via uitstekende verbindingen per boor of vliegtuig te bereiken. Liefhebbers van ruige en ongerepte natuur zullen in Schotland de vakantie van hun leven kunnen beleven; het land kent een goede infrastructuur, maar let op: men rijdt er links.

Schotland is landschappelijk gezien op te delen in 3 gebieden: de Highlands (Schotse Hooglanden), de Midland Valey (ook genaamd Central Lowlands) en de Southern Uplands. De Highlands bestaan voornamelijk uit heide- en veen hoogvlakten, afgewisseld door langgerekte dalen en “lochs” naast hoge granieten toppen. De gemiddelde hoogte van dit gebied ligt op 900 meter. De Midland Valley vormen een vruchtbare streek tussen de Noordzee en de Atlantische Oceaan dankzij de vele rivieren in het gebied, zoals de Tray, Forth en Clyde, de gemiddelde hoogte bedraagt 120 meter, toch zijn er ook hier heuvels en bergen, sommigen van vulkanische oorsprong. De Southern Uplands bestaan uit bergen, minder hoog dan in de Highlands, groene heuvels en bosrijke dalen, waar bijzonder visrijke rivieren stromen; de bekendste rivier is de Tweed, in lengte zelfs de derde rivier van het land, die tevens een deel van de grens met Engeland vormt.

Vakantieparken in Schotland

In Schotland vindt u vele parken, waarop u een vakantieverblijf kunt boeken en dat als uitvalbasis voor uw verkenningen kan dienen. De parken en huisjes zijn goed ingericht en van alle moderne gemakken voorzien. Een heel bijzonder en erg leuk voor uw linderen is het te Delny gelegen park Delny Highland Lodges, hier lopen overal Shetland Ponies, die door hen geborsteld kunnen worden, uw kinderen kunnen hier ook zelf (leren) paardrijden.

Toeristische informatie

Eerst maar enige algemene informatie inzake grote bezienswaardigheden en evenementen. Een bezoek brengen aan het Meer van Loch Ness, waarin volgens de legende Nessie leeft. Mede door de schitterende omgeving een perfecte dagbesteding tijdens uw vakantie. Ook een bezoek aan de botanische tuin in Edinburgh, de Royal Botanic Garden is een aanrader, evenals de bezichtiging van het kasteel van de stad; hier vindt jaarlijks de beroemde Taptoe plaats. Voor historisch geinteresseerden is een bezoek aan kasteel Culzean Castle of kasteel Urguhart Castle echt een aanrader. Een andere grote stad is natuurlijk Glascow, modern en toch op een of andere manier intiem, met mooie winkelstraten en historische gebouwen. Echt een stad om een mooie dag door te brengen.
Schotland is ook het land van de doedelzak en de whisky, vaak uit eeuwenoud recept gestookt. Bent u geïnteresseerd in echte schotse whisky, bezoek dan het Spirit of Speyside Whiskyfestival, gehouden op de eerste 10 dagen in mei, waarbij u kennis maakt met de geschiedenis van Speyside en in de gelegenheid bent om verschillende distilleerderijen te bezoeken en de whisky te proeven bij een overheerlijke traditionele maaltijd. In juli vindt het Hebredian Celtic Festival plaats in de stadjes Shetland en Orkney, dit is volgens kenners het beste en grootste festival in de categorie “Celtic”.