Luxemburg is een Groothertogdom en is een van de kleinste staten in Europa. Het land heeft een oppervlakte van ongeveer 2600 vierkante kilometer en dat is vergelijkbaar met de Provincie Utrecht. Het hertogdom behoorde met Belgie en Nederland tot de oprichters van de benelux,de voorloper van de Europese Unie . Luxemburg wordt omringt door de landen Duitsland,Frankrijk en Belgie.Het Hertogdom bestaat oppervlakkig gezien uit twee streken, Ösling het noordelijke gedeelte en Gutland of Bon Pays het midden en zuidelijke gedeelte . Het noorden dat behoort tot de Ardennen is een bosrijk en bergachtig landschap met diep uitgesleten rivierdalen en hoge bergen met een rotsachtige bodem . Het midden zuidelijke gedeelte van Luxemburg heeft een wat vlakker karakter en is uitstekend geschikt voor landbouw door de bodem samenstelling van leem ,aarde en mergel. Het hoogste punt van Luxemburg ligt in het noorden en is de Buurgplaatz ongeveer 560 meter, de gemiddelde hoogte in het noorden is rond de 450 meter. Dat verschilt erg als je kijkt naar het midden en het zuiden waar het gemiddelde niet hoger licht als 260 meter.

Naast natuurschoon biedt het land ook veel cultuur en historie. Al met al een prima plek voor een ontspannende, leerzame en sportieve vakantie. De infrastructuur is prima, meestal kunt u zich in het nederlands verstaanbaar maken.

Vakantieparken in Luxemburg

Er zijn verscheidene parken in het land, voorzien van alle moderne gemakken; zij zijn goed en schoon en dienen uitstekend als uitvalbasis voor uw tochtjes in dit mooie kleine land. Houdt er wel rekening mee dat de parken kleinschalig van opzet zijn met beperkte eigen faciliteiten.

Toeristische informatie

Luxemburg heeft vele bezienswaardigheden, een belangrijk aandeel hierin hebben de kastelen en burchten, onder andere gelegen in de plaatsen Vianden, Clerveaux, Wiltz en Larochette. In natuurpark Draï Eechelen ligt een heel bijzondere, het Fort van Thüngen; in dit park ook 2 musea die de moeite van een bezoek waard zijn. In Luxemburg stad ligt natuurlijk het symbool van groothertogdom Luxemburg, de Adolfsburg. Naast de kastelen en burchten is er een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de Vlindertuin van Grevenmacher met zijn kassen vol kleurige vlinders. Ook kent het land bekende natuurparken, het beroemdst is het Park van Our, een aanrader voor een bezoek tijdens uw verblijf. Een aanrader is een reisje langs de Moezel, grensrivier met buurland Duitsland en bekend om de mooie natuur en de prima wijnen. Iets verder Duitsland in ligt de oude Romeinse stad Trier, de overblijfselen van het Roma Imperium zijn daar te bezichtigen. Een toeristische trekker van formaat is ook het zogenaamde gebied “Klein Zwitserland” met het beroemde Mullerthal, het is een rotsachtig dicht bebost gebied met de beroemdste waterval van het land, de Schiessentümpel.

Luxemburg stad kent bijzondere evenementen, die naast het culturele ook ontspanning brengen, zoals de Jaarmarkt Schueberfouer, einde augustus; dit evenement duurt 2 weken en staat bol van festiviteiten zoals voorstellingen en parades, speciaal is de parade van schapen waarmee het ontstaan van dit festival wordt herdacht. Ook memorabel is de nationale Feestdag op 23 juni, aan de vooravond hiervan vindt een toortsenoptocht door de stad plaats, er is muziek, kraampjesmarkt en een schitterend afsluitend vuurwerk, dat boven de Petrusse Vallei vanaf de brug wordt afgestoken.